Wat is schisis?

Navigeer direct naar

Schisis (Grieks voor spleet) is een aangeboren aandoening van het gezicht, waarbij er een spleet is in de bovenlip, de kaak en/of het gehemelte.

Een schisis ontstaat tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap doordat verschillende delen van het gezicht niet goed aan elkaar vast groeien. Schisis kan enkelzijdig voorkomen (links of rechts) of dubbelzijdig (links en rechts)

Per 1.000 baby’s worden er 1 tot 2 geboren met een schisis. Een gespleten gehemelte komt voor bij 1 op de 2.000 baby’s.

Lees meer over:

Vormen van schisis
Ontstaan en erfelijkheid
Oorzaken van schisis
Erfelijkheidsonderzoek
Tijdlijn: Leven met schisis

Informatieve video’s

Wat is een schisis? En: wat kan ik verwachten wanneer ik hoor dat mijn kindje een schisis heeft? Hoe zal mijn kind met een schisis eruit gaan zien? Welke behandelmethoden bestaan er en wat is de juiste keuze hierin? En wie zijn er betrokken bij het behandelen van een schisis? Dr. van Nimmen, plastisch chirurg, Schisisteam Brabant, geeft uitleg en beantwoordt deze vragen in drie video’s.

Deze video’s zijn ontwikkeld samen met Wetenschap voor Patiënten (WVP).

Wat is schisis?

Behandeling van Schisis

Leven met Schisis

2 dames met schisis

Jij helpt toch ook mee? Word lid van Schisis Nederland!

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over aandacht, behandeling en zorg rondom schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders. Help Schisis Nederland als lid, donateur of vrijwilliger.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Steeds op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Dan kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol nieuws, activiteiten en belangrijke informatie.

jongen rugzak met schisis