Tijdlijn: Leven met schisis

Tijdlijn

HOE ZIET HET BEHANDELTRAJECT BIJ SCHISIS ERUIT? Bekijk de tijdlijn!

In deze tijdlijn vind je per leeftijdsfase een overzicht van wat er komt kijken bij het hebben van een schisis. Als je een schisis hebt, of je kind heeft een schisis, ben je daar niet dagelijks mee bezig. Maar soms wel, bijvoorbeeld rondom behandelingen. Ook als iemand vragen stelt, of als je onzeker bent over je schisis of die van je kind kan het zijn dat je er meer mee bezig bent. 

Navigeer direct naar

Zwanger!

Periode: Zwangerschap

Als de 20-weken echo laat zien dat je een kindje een schisis heeft, roept dat veel vragen op. Wat voor vorm van schisis heeft het? Bij wie kan ik terecht voor meer informatie? Welke behandelingen zijn er?

Zwangerschap
pijl

Flessen en spenen

Periode: 0-2 jaar

Na de geboorte kan drinken met een schisis soms anders zijn doordat het gehemelte niet helemaal gesloten is. Lukt borstvoeding of is flesvoeding de enige optie? En wanneer beginnen de eerste behandelingen?
0 - 2 jaar
pijl

Klanken en zelfbeeld

Periode: 2-6 jaar

Door een schisis kan je kind het sommige klanken minder goed uitspreken. Het krijgt dan begeleiding van een logopedist. Rond het 2e jaar ontdekt je kind ook het bestaan van zichzelf en anderen. 

2 - 6 jaar
pijl

School en beugel

Periode: 6-12 jaar

In deze leeftijdsfase heeft je kind te maken met behandelingen aan het gebit en (soms) de kaak. De wereld wordt groter met school, vrienden, hobby’s en sport.

6 - 12 jaar
pijl

Zelfvertrouwen

Periode: 12-18 jaar

In de puberteit verandert er veel, fysiek en psychisch. Schisis kan zekerheid over jezelf in de weg staan. Ervaringen daarover met anderen delen, kan dan helpen.

12 - 18 jaar
pijl

Neuscorrectie?

Periode: 18-21 jaar

Heb je nog wensen of behoeftes? Met het schisisteam kun je bespreken welke er zijn voor jou.

18 - 21 jaar
pijl

Klaar?

Periode: ouder dan 21 jaar

Na een lange behandelingsperiode van je schisis, kun je het ziekenhuis achter je laten. Je bent klaar. Of toch niet?

21+ jaar
pijl

Samen beslissen

De 4 stappen

Samen beslissen is het proces waarbij zorgverlener en patiënt of cliënt samen een beslissing nemen over een behandeling of bepaalde zorg.

Samen beslissen
pijl

Schisisteam

Als je een schisis hebt, kom je onder behandeling bij een schisisteam. Wie zitten er in een schisisteam, waar kun je allemaal terecht en welke richtlijnen worden gevolgd?

Schisisteam
2 dames met schisis

Jij helpt toch ook mee? Word lid van Schisis Nederland

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over schisis, de behandelingen en zorg rond schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Schisis Nederland? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief