Vormen van schisis

Navigeer direct naar

Alle onderstaande illustraties zijn eigendom van

Logo Isala

Vormen van schisis

Er zijn verschillende vormen van schisis. Schisis komt voor in de lip, de kaak en het gehemelte. Er zijn veel variaties bij schisis, bijvoorbeeld alleen de lip, of alleen het gehemelte, maar een combinatie van lip en kaak of lip-kaak-gehemelte komt ook voor.  Lees meer over:

Lipspleet

Afebeelding van lipspleet
Lipspleet

De medische term voor een lipspleet is cheiloschisis. Deze kan enkelzijdig of dubbelzijdig zijn. Een enkelzijdige spleet zit links of rechts. Een volledige spleet loopt door tot in de neus. Een partiële (gedeeltelijke) spleet niet.

Kaakspleet

afbeelding van lipkaakspleet
Lip-kaakspleet enkelzijdig

Een gnatoschisis is een kaakspleet. Een volledige kaakspleet is meestal zichtbaar, bij een onvolledige kaakspleet is er soms alleen een deukje te zien. Bij een kaakspleet mist er bot onder het slijmvlies. Als het slijmvlies dicht tegen elkaar ligt, lijkt de kaak soms gesloten te zijn. Op röntgenfoto’s is dan te zien dat er bot ontbreekt.

Een kaakspleet komt vaak voor in combinatie met een lip- en eventueel een gehemeltespleet. De kaakspleet kan enkelzijdig (links of rechts) of dubbelzijdig (links en rechts) zijn.

 

Gehemeltespleet

afbeelding van gehemeltespleet
Gehemeltespleet

Een gehemeltespleet (palatoschisis) kan kan in het zachte gedeelte zitten, of doorlopen tot in het harde gehemelte. Een gehemeltespleet komt voor in combinatie met een kaak- of lip/kaakspleet (zie onderste afbeelding), maar kan ook op zichzelf staan.

Soms is de spleet niet zichtbaar. Dat wordt wel een verborgen schisis of submuceuze schisis genoemd. Aan de buitenkant van het gehemelte zie je dan niets, maar de onderliggende spieren zijn niet aan elkaar gegroeid.

Huig

De huig kan ook gespleten zijn. Het kan dan gaan om een op zichzelf staande spleet, maar ook om een doorlopende gehemeltespleet. De gespleten huig kan echter ook onderdeel zijn van een syndroom. Een gespleten huig hoeft niet altijd behandeld te worden.

afbeelding van Lip-kaak-gehemeltespleet enkelzijdig
Lip-kaak-gehemeltespleet enkelzijdig

2 dames met schisis

Jij helpt toch ook mee? Word lid van Schisis Nederland

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over schisis, de behandelingen en zorg rond schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Schisis Nederland? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief