Periode 12 – 18 jaar

Navigeer direct naar

Periode 12 - 18 jaar

De puberteit is een turbulente periode. Op lichamelijk en psychisch gebied verandert er veel. In deze fase ontwikkelt een kind zijn persoonlijkheid en groeit het toe naar zijn/haar onafhankelijkheid.

Hier lees je meer over zelfbeeld en zelfvertrouwen, (voorbereiden op) mogelijke behandelingen en ervaringen delen met leeftijdgenoten.

 

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Het uiterlijk van je kind kan belangrijker zijn dan voorheen. Het kan zich daardoor onzeker voelen en extra aandacht aan zijn schisis geven. Het kan zijn dat hij/zij tijdens de puberteit meer moeite heeft met het accepteren van zijn/haar schisis. Ervaringen daarover met anderen delen, kan dan helpen. Contact met anderen die ook een schisis hebben kan  ondersteuning geven, maar dat hoeft niet altijd.

Rol als ouder

Als ouder is de puberteit een periode van laveren. Naast uiterlijk zijn het maken van vrienden en het hebben van relaties heel belangrijk. Het hoort bij deze leeftijd dat je zoon of dochter niet alles meer met je deelt. Blijf ondersteunend maar stel ook gewoon je grenzen.

Het erkennen van wat je kind ervaart betekent niet dat je je kind een probleem aanpraat. Beter erkennen waar hij/zij mee zit dan ontkennen. Wees niet bang dat je het probleem nog erger maakt. Je kind weet zich eerder erkend bij de gedachte dat het niet zo gek is wat hij/zij voelt.

Weerbaarheidstraining

Een kind met schisis heeft soms hulp nodig om te leren voor zichzelf op te komen. Als hij bepaalde ervaringen heeft met hoe anderen met zijn uiterlijk of spraak omgaan, kan dat het zelfvertrouwen ondermijnen. Bij een gebrek aan zelfvertrouwen is het soms lastiger om voor jezelf op te komen.  Is dit bij jouw kind het geval, dan is een weerbaarheidstraining voor kinderen misschien zinvol. Je kind leert hoe hij sterker in zijn schoenen kan staan. Ook kun je de maatschappelijk werker of psycholoog van het schisisteam om ondersteuning vragen.

Orthodontie en beugel

Andere behandelingen

Kinderen in de puberteit zijn meer bezig met hun uiterlijk. Sommigen willen een corrigerende operatie voor hun lip, neus of kaak. Vanaf het 15e jaar is het mogelijk om met het Schisisteam een eventuele behandeling te bespreken. Meer informatie over corrigerende operaties vind je bij Periode 18 – 21 jaar.

Ervaringen delen

Schisis Nederland organiseert hiervoor jaarlijks een Jongerendag. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen op die dag met elkaar kennis maken, ervaringen delen, leuke lezingen of workshops volgen en activiteiten doen. Online ervaringen delen ook kan bij:

  • Voor oudere kinderen en jongeren met schisis is er de blog Wij hebben een schisis. De schrijvers zijn jongeren met een schisis van 16 tot 22 jaar. De missie van het blogteam is zowel de jeugd, als de volwassenen vertellen over hun ervaringen met hun schisis. De goede kanten, de mindere kanten en veel informatie rondom schisis.

   School en beugel

   Periode: 6-12 jaar

   Neuscorrectie?

   Periode: 18-21 jaar
   2 dames met schisis

   Jij helpt toch ook mee? Word lid van Schisis Nederland

   Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over schisis, de behandelingen en zorg rond schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders.

   Ontdek nieuwe ontwikkelingen Nieuwsbrief

   Op de hoogte blijven van de activiteiten van Schisis Nederland? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

   Nieuwsbrief