Nieuws

Schisis Conferentie 2024 zeer geslaagde dag

Op zaterdag 15 juni vond de vierde Schisis Conferentie plaats. Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, is de conferentie een kleinschalige bijeenkomst voor volwassenen met een schisis.

Hoewel in de meeste gevallen het behandeltraject al een afgesloten hoofdstuk is, is het leven met een schisis soms nog iets waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt en bezig kunt zijn.

Dat bleek ook afgelopen zaterdag.

“Zonder narcose geopereerd?”

Vragen als “kan het zijn dat ik zonder narcose geopereerd ben?”, of “wat is er eigenlijk allemaal gebeurd met mij vroeger?” leven voor sommigen nog.

Anderen hebben dit traject afgesloten en zijn meer bezig met ideeën en gedachten over de omgang met schisis in het dagelijks leven of bij het aangaan van relaties.

Anderen ontmoeten

En er is ook een groep die het gewoon fijn vindt om anderen met een schisis te ontmoeten want, hoewel er toch duizenden mensen met schisis moeten zijn, kom je die toch niet zo vaak tegen.

Schisisbehandeling door jaren heen

Chantal van der Horst

Het programma van zaterdag ging over de behandeling van schisis door de jaren heen; hoe ging het ‘toen’ en hoe heeft de zorg zich ontwikkeld (want dat is zeker het geval!). Chantal van der Horst, emeritus-hoogleraar plastische chirurgie, vertelde over de ervaringen in haar werk en de ontwikkelingen in de zorg. Ze liet zien hoe verrassend weinig er eigenlijk werd bijgehouden in dossiers van toen aan de hand van oude dossiers.

Ervaringsdeskundige huisarts

Jako Burgers in gesprek met de deelnemers.
Jako Burgers in gesprek met de deelnemers.

Jako Burgers, ervaringsdeskundige en huisarts, vertelde zijn persoonlijke verhaal over leven en werken met schisis, geluk of pech hebben in het leven en de ‘tips van

Burgers’ tegen burn-out. Aan de hand van de ‘regel van 3/3 van Burgers’ liet hij zien dat er meerdere factoren zijn die van invloed zijn op de gezondheid van een mens. Ook ging Jakob in op zijn ervaringen met het ouder worden met een schisis.

Alledaagse kwesties

Groepjes in gesprek.
Deelnemers in groepjes in gesprek.

Aan de hand van stellingen ging het gezelschap in kleine groepjes uiteen om met elkaar in gesprek te gaan over alledaagse kwesties in het leven met schisis. Veel verschillende ervaringen lieten zien dat niet iedereen alles op dezelfde manier beleeft, maar herkenning voerde de boventoon.

Uiteraard was er in het programma veel ruimte om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, en van elkaar te leren. De dag begon met koffie en koek, er was een goede lunch met zowel zachte als harde broodjes en de dag werd afgesloten met een hapje en drankje. Mooi om te zien dat schisis mensen verbindt. Al met al een hele bijzondere, zeer geslaagde dag.