Nieuws

Terugblik Landelijke Schisisdag

Op 3 juni 2023 organiseerde Schisis Nederland de Landelijke Schisisdag in Nieuwegein. Basisschool De Toonladder was het toneel voor een dag vol activiteiten. Een terugblik.

Als warming-up werd gestart met een Zumba-danssessie op het schoolplein (Zumba is een nieuwe vorm van fitness, gecombineerd met Latijns-Amerikaanse dansvormen). Daarna volgde het ochtendprogramma. Bob Logjes (plastisch chirurg i.o.) gaf samen met Emma Paes (kinderplastisch chirurg) een presentatie voor de volwassenen over zijn onderzoek bij de behandeling van patiënten met Pierre Robin sequentie en een gehemeltespleet.

Nieuwe website

Tijdens de dag werd ook de nieuwe website van Schisis Nederland officieel gelanceerd. Gebruiksvriendelijker, informatiever en met een moderne, mooie lay-out van Studio Oogappel. En met een nieuwe indeling: centraal hierbij is de ‘Tijdlijn Leven met Schisis’. Per leeftijdsfase vind je (vernieuwde) informatie van wat er komt kijken bij het hebben van een schisis.

Kinderprogramma

Speciaal voor de kinderen was er de Kidsclub met allerlei leuke, lekkere en gezellige spelactiviteiten. Een fotograaf bracht iedereen in beeld – een mooie herinnering voor later!

Denk je sterk

Na een lekkere lunch begon het middagprogramma met een aantal workshops. De kinderen konden bij de Kidsclub blijven of kiezen voor de workshop “Denk je sterk” van Mariska Hartendorp, medisch maatschappelijk werker van schisisteam Noord – locatie Friesland. Psycholoog Marianne Bijlsma sloot daarop aan met de workshop voor volwassenen ‘Help je kind sterk te denken’.

Kijken naar je kaken

Ook de andere workshops waren voor de volwassenen. Zoals Kijken naar je kaken door MKA-chirurg Marjolijn Gilijamse van Schisisteam Amsterdam (Amsterdam UMC) over de kaakbehandeling bij een schisis. Plastisch chirurg Sara Versnel vertelde deelnemers over het behandelplan bij schisis. De deelnemers konden verder kiezen voor de workshop van KNO-arts Jurgen te Rijdt over schisis, oren, gehoor en neus.

Na afloop van de workshops, om 15.00 uur, was er een mooi muzikaal optreden van Anne van de Ven, blogger van wijhebbeneenschisis.nl.

Reacties deelnemers

De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje. Ouder Elles Sprong: “Deze dag wordt altijd goed georganiseerd. Er was voldoende eten en drinken en ook lekkers voor iedereen. Dit jaar misten we alleen de flesjes water, het was erg warm.” Myca Wong (13): “Het was zeker een gezellige dag om mee te maken voor een eerste keer. En goed om te ervaren hoe andere kinderen er mee omgaan. Je hebt niet het gevoel dat je anders bent!”

Tot slot bedankt Schisis Nederland alle vrijwilligers van het Team Landelijke Schisisdag voor de organisatie!