Toch nog een behandeling

Maar je bent niet altijd klaar met behandelingen na je 21e. In de laatste decennia zijn er medische ontwikkelingen, waardoor er ingrepen beschikbaar zijn gekomen die in jouw kindertijd nog niet mogelijk waren, of waar nog onvoldoende kennis over was.

Het kan betekenen dat je, zelfs als je veel ouder bent, alsnog behandeld zou kunnen worden aan bepaalde gevolgen van je schisis. Het voert te ver om hier te bespreken welke behandelingen dat kunnen zijn, omdat dat heel persoonlijk is.

Heb je vragen hebben over wat er op latere leeftijd qua behandelingen mogelijk is? Dan kun je via de huisarts altijd een verwijzing vragen naar één van de specialisten van het schisisteam of het schisisteam zelf. Vaak kun je terecht bij je ‘oude’ schisisteam, maar ook andere schisisteams in Nederland helpen je graag verder.

Psychische ondersteuning

Bij de afweging om naar aanleiding van je schisis opnieuw behandeld te worden, is het mogelijk dat er bij volwassenen oude angsten naar boven kunnen komen.

Het is niet ongewoon dat jongeren, in de periode dat ze onder behandeling waren van het schisisteam, bepaalde behandelingen niet wilden omdat dat teveel angst gaf.

Het is dan niet gek als je later als volwassene deze angsten opnieuw beleeft. Als die angst je belemmert om een behandeling aan te gaan, is het raadzaam met een arts uit het team te overleggen welke mogelijkheden voor psychische ondersteuning vanuit het ziekenhuis kan worden geboden. Als dit niet binnen het ziekenhuis kan, kun je dit via de huisarts aanvragen. Zie ook psychische gezondheid.