Samen beslissen

Navigeer direct naar

Samen beslissen is het proces waarbij zorgverlener en patiënt of cliënt samen een beslissing nemen over een behandeling of bepaalde zorg. Hierbij bespreken zij risico’s, voor- en nadelen van verschillende behandelopties en persoonlijke waarden en voorkeuren van de patiënt met elkaar.

Bij Samen Beslissen zoeken mensen samen met een zorgverlener naar de behandeling of zorg die het beste bij hem of haar past. Wat het beste past, hangt af van wat iemand zelf belangrijk vindt. Samen Beslissen gebeurt in één of meer gesprekken. Daarin bespreken zorggebruiker en zorgverlener samen alle mogelijkheden en wat deze betekenen voor iemands leven.

Bij Samen Beslissen komen twee werelden samen: 1. De kennis van de patiënt over zijn of haar situatie, zijn of haar wensen en behoeften. 2. De kennis van de zorgverlener over mogelijke behandelingen, onderzoeken, medicatie of ondersteuning. Als ze hun kennis bundelen, kunnen ze samen beslissen. En daar worden beiden beter van.

4 stappen

Wat zijn de vier stappen van gezamenlijke besluitvorming?

  1. De situatie bespreken, er is een keuze
  2. De verschillende opties bespreken en wat de voor- en nadelen en risico’s van de deze opties zijn. 
  3. De persoonlijke voorkeuren bespreken van de patiënt of client.
  4. Samen een beslissing nemen welke optie het beste past.

Samen Beslissen verbetert zo de zorg, de ondersteuning die nodig is en de tevredenheid over de zorg.

Binnen het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg zijn 4 momenten vastgesteld waarbij en in het behandeltraject Samen Beslissen kan worden toegepast:

  1. Het wel of niet doen van een spraakverbeterende operatie
  2. Het wel of niet doen van een (secundaire) lipcorrectie
  3. Het wel of niet doen van een (secundaire) neuscorrectie
  4. De operatieve behandeling van een onderontwikkelde bovenkaak

Op www.begineengoedgesprek.nl vind je meer informatie over Samen Beslissen. Om je goed te kunnen voorbereiden op een goed gesprek, bijvoorbeeld bij het schisisteam, kun je ook kijken op www.driegoedevragen.nl

2 dames met schisis

Jij helpt toch ook mee? Word lid van Schisis Nederland

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over schisis, de behandelingen en zorg rond schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Schisis Nederland? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief