Ontstaan en oorzaken

Navigeer direct naar

Ontstaan en oorzaken van schisis

Tijdens de 6de tot de 12de week van de zwangerschap vindt de aanleg plaats van een gedeelte van het gezicht. In het begin vormen de lip, kaak en verhemelte nog niet een geheel.

Het gelaat bestaat uit verschillende losse weefseldelen. Eerst groeien deze delen naar elkaar toe. Daarna groeien ze aan elkaar vast (fusie). De lip sluit eerst. Daarna sluit het verhemelte. Bij een schisis is de sluiting niet goed gegaan. Welk type schisis ontstaat, hangt af van het moment dat de sluiting anders verloopt.

Hoe een schisis precies ontstaat, is tot nu toe nog niet bekend. Schisis kan veroorzaakt worden door een stoornis tijdens de zwangerschap, erfelijke factoren of een combinatie ervan.

Stoornis tijdens de zwangerschap

Een stoornis tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap kan schisis veroorzaken. Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals middelen tegen epilepsie, vormt een verhoogd risico hierop. Ook een aanstaande moeder met diabetes mellitus (suikerziekte) heeft een verhoogde kans op een baby met schisis. Verder kunnen leefgewoonten, zoals roken of alcoholgebruik een negatieve invloed hebben.

Erfelijke factoren

Het kan ook zijn dat een schisis wordt veroorzaakt door een duidelijke erfelijke factor. Door een verandering in een gen (genvariant) of een chromosoomafwijking is de sluiting van de lip-, kaak- of verhemelte niet goed verlopen.

Soms heeft zo’n genvariant behalve schisis ook andere kenmerken. Bijvoorbeeld: bij een verandering in het IRF6-gen ontstaat er vaak een combinatie van een schisis met bepaalde deukjes (lippits) in de onderlip. Dit wordt het Van der Woude-syndroom genoemd.

Meestal heeft iemand met een syndroom niet alle verschijnselen van de aanleg. Een genvariant kan nieuw bij iemand ontstaan, maar ook overerven binnen een familie. Een chromosoomafwijking ontstaat meestal spontaan, maar kan ook door een ouder worden doorgegeven. Soms is de ouder drager van een erfelijke aanleg voor een aandoening. De ouder heeft zelf geen verschijnselen, maar heeft wel een grotere kans dat zijn/haar kind een schisis heeft.

Voor meer informatie over DNA, chromosomen en genen: www.erfelijkheid.nl

Zie ook Erfelijkheidsonderzoek.

2 dames met schisis

Jij helpt toch ook mee? Word lid van Schisis Nederland

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over schisis, de behandelingen en zorg rond schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Schisis Nederland? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief