bijeenkomst

Samen beslissen over de beste behandeling: Schisis Nederland werkt mee aan programma VWS

Bij een behandeling is het belangrijk dat zorgverlener en patiënt samen kunnen beslissen wat voor die persoon de beste behandeling is. Daarover gaat het programma Uitkomstgerichte Zorg, een initiatief van VWS in samenwerking met zorgverleners en zorgverzekeraars. Schisis Nederland werkte samen met schisisteams mee aan het programma in een landelijke werkgroep.

Welke behandeling geeft medisch gezien de beste uitkomst? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat past bij mij en waar kan ik die behandeling dan het beste krijgen? En hoe beoordelen anderen die in een vergelijkbare situatie verkeren dat? De ontwikkeling naar uitkomstgerichte zorg heeft twee doelen:

  • Het bevorderen van samen beslissen op basis van uitkomstinformatie. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van levenskwaliteit voor de patiënt.
  • Het leveren van kwaliteit door en het verhogen van werkplezier voor de zorgprofessional.

Ter aanvulling op eerdere bijeenkomsten zijn twee aanvullende besprekingen en wat ‘huiswerk’-momenten geweest waarin een ‘set van uitkomstinformatie’, een vragenlijst, is vastgesteld die gebruikt kan worden voor beide doelen.

Vragenlijst

De vragenlijst richt zich op alle patiënten met schisis tot en met 22 jaar oud die in Nederlandse ziekenhuizen worden behandeld door een schisisteam. Voorafgaand aan een afspraak met het schisisteam vult de patiënt een vragenlijst in. Deze gaan over de volgende onderwerpen: Verstaanbaarheid, Spraakfunctie, Spraakgerelateerde stress, Tevredenheid over het uiterlijk van het gezicht, Tevredenheid over het uiterlijk van de neus, Tevredenheid over het uiterlijk van het profiel van het gezicht, Psychologisch functioneren, Sociaal functioneren, Eten/drinken, Problemen met ademhaling en Tevredenheid over het uiterlijk van de kaak.

Samen Beslismomenten

De uitkomstenset wordt gebruikt ter ondersteuning van vier zogeheten ‘Samen Beslismomenten’ gedurende het behandeltraject bij een schisis. Hierbij beslissen patiënt en zorgverlener in onderling overleg over een bepaalde behandeling. Dit gebeurt bij het wel of niet doen van spraakverbeterende chirurgie; het wel of niet doen van een (secundaire) lipcorrectie; het wel of niet doen van een (secundaire) neuscorrectie; en wel of niet doen van een operatieve behandeling bij de onderontwikkelde bovenkaak.

Schisis Nederland pleit voor het gebruik van deze vragenlijst (of: Uitkomstenset) door ziekenhuizen bij contact met hun patiënten met een schisis. Ziekenhuizen zijn nu nog vrij om hiervoor te kiezen.

Lees meer over Uitkomstgerichte zorg.