Jaarlijks worden er in Nederland bijna 300 kinderen met een vorm van schisis geboren. Schisis heeft grote invloed op de ontwikkeling van een kind. Problemen met de spraak (een zogeheten “open neusspraak”), het gehoor en de voeding zijn vaak het gevolg. Dat maakt de behandeling van schisis complex en zorgt voor een langdurig behandeltraject waarbij veel specialisten betrokken zijn. Bovenal vraagt het veel geduld van de ouders en vooral van het kind zelf.
Het bepalen van de mate van de open neusspraak is lastig en complex, waardoor uitkomsten van de behandeling soms minder effectief zijn. Kinderen lopen hierdoor vaak langer dan nodig met hun klachten rond.
Weinig belastende meetmethode
Het WKZ doet daarom onderzoek naar een weinig belastende meetmethode door middel van toepassingen van MRI die verricht kunnen worden bij kinderen. Doordat een MRI tegenwoordig ook bewegende beelden kan laten zien, is dit een veelbelovende optie. Er kan zo sneller en beter bepaald worden of een kind in aanmerking komt voor extra logopedie of een zogeheten “spraakverbeterende” operatie. Met als doel minder operaties, een betere spraak en een snellere ontwikkeling van kinderen met schisis. Zodat ze dezelfde kansen krijgen in onze maatschappij.
Betere diagnostiek en behandeling
“Onze droom: minder operaties en een optimale spraak”, aldus Emma Paes en Aebele Mink van der Molen, kinderplastisch chirurgen WKZ, Utrecht. Daarom maken wij ons hard voor betere diagnostiek en behandeling. Een verstaanbare stem geeft elk kind zelfvertrouwen en bevordert de levenskwaliteit. Om goed onderzoek hiernaar te verrichten is echter voldoende financiering nodig. Alleen dan kunnen de uitkomsten van patiënten langdurig vervolgen en gebruik maken van de meest recente technieken, zoals bijvoorbeeld MRI.
Help mee!
Wil jij ook bijdragen aan een spraakmakende toekomst van kinderen met een schisis? Help dan mee en steun ons onderzoek naar schisis door een donatie via: Vriendenwkz.nl/schisis
Video’s
Bekijk de video van interview moeder van Lux, baby met een schisis.
Bekijk de video van arts Emma Paes en Aebele Mink van der Molen over de behoefte aan onderzoek.