Behandelingen

Als je kind een lip-, kaak-, en/of gehemeltespleet heeft, zijn verschillende delen van de lip, de bovenkaak en het gehemelte niet aan elkaar gegroeid. Delen van de lip en kaak kunnen scheef staan.

Voor een kind met schisis wordt vanaf de geboorte gekeken hoe de behandeling moet verlopen. Welke behandeling wordt geadviseerd hangt af van de vorm van de aandoening. Er zijn behandelprotocollen, voor de verschillende vormen van schisis, maar er wordt altijd gekeken wat er voor elk individueel kind nodig is.

Bij de eerste operaties wordt de schisis al deels gesloten. Wanneer je kind alleen een lipspleet heeft, kan dit in principe met één operatie gesloten worden (primaire lipsluiting). Er ontstaat altijd een litteken bij het sluiten van een schisis. Wanneer het kind dit litteken op latere leeftijd niet mooi vindt kan soms correctie van het litteken plaatsvinden. Het schisisteam bekijkt dan wat er mogelijk is en op welk moment dit kan plaatsvinden.

De informatie over behandelingen en therapieën staat in chronologische volgorde, zodat je kunt lezen wanneer je kind een bepaalde behandeling krijgt.
Of je kind een behandeling of therapie nodig heeft, hangt af van de vorm van de schisis van je kind.