Periode ouder dan 21 jaar

Periode ouder dan 21 jaar

Veel informatie over schisis richt zich op kinderen en jongvolwassenen. Logisch, in die periode gebeurt er veel: de vele schisis-behandelingen en het ouderschap.

Na een lange behandelingsperiode, vaak zo’n 18 tot 20 jaar, kun je het ziekenhuis achter je laten. Vaak wordt gezegd: “Als het nog nodig is, kun je altijd terug komen”. Je bent klaar. Of toch niet?

Toch nog een behandeling

Nee, je bent niet altijd klaar met behandelingen na je 21e. Door medische ontwikkelingen in de laatste decennia zijn er ingrepen beschikbaar die in je kindertijd misschien nog niet mogelijk waren, of waar nog onvoldoende kennis over was.

Het kan betekenen dat je, zelfs als je veel ouder bent, alsnog behandeld kan worden aan bepaalde gevolgen van je schisis. Het voert te ver om hier te bespreken welke behandelingen dat kunnen zijn, dat varieert per persoon.

Heb je vragen over wat er op latere leeftijd qua behandelingen mogelijk is? Dan kun je via de huisarts altijd een verwijzing vragen naar één van de specialisten van het schisisteam of het schisisteam zelf. Vaak kun je terecht bij je ‘oude’ schisisteam, maar ook andere schisisteams in Nederland helpen je graag verder.

Bij de afweging om naar aanleiding van je schisis opnieuw behandeld te worden, is het mogelijk dat er bij volwassenen oude ervaringen naar boven kunnen komen. Als dat je belemmert om een behandeling aan te gaan, kun je dat met de arts uit het schisisteam bespreken.

Psychosociale ondersteuning

Je bent er niet altijd mee bezig, maar een schisis kan van invloed zijn op hoe je je voelt. Ook na je 21e. Ervaringen bij behandelingen aan je schisis kunnen bijvoorbeeld een rol spelen, of wat je vroeger op school hebt meegemaakt. Hierover praten kan dan helpen.

Naast psychosociale ondersteuning bij of na een behandeling, zijn er verschillende vormen van hulpverlening. Bespreek eerst met je huisarts waar je tegenaan loopt. Hij of zij kan met jou je hulpvraag verduidelijken en de mogelijkheden bespreken. Zo is er bij een huisartsenpraktijk vaak een praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een maatschappelijk werker, een psychotherapeut of een coach (voor de laatste is geen doorverwijzing van de huisarts nodig).

Ondersteuning Schisis Nederland

Schisis Nederland helpt je graag verder door:

  • te bemiddelen in het vinden van professionele hulp.
  • je desgewenst in contact te brengen met andere ervaringsdeskundige leden om vragen en ervaringen uit te wisselen.
  • het jaarlijks organiseren van verschillende activiteiten, waaronder de Schisisconferentie. Deze conferentie is bedoeld voor volwassenen met een schisis om informatie te geven, met elkaar in contact te komen en ervaringen te kunnen delen.

Tijdens de conferentie zijn er verschillende lezingen en workshops. Veel van onze leden zeggen dat ze met veel plezier als vrijwilliger in één van onze werkgroepen werken en zo een actieve bijdrage leveren aan de doelstellingen en activiteiten van Schisis Nederland. Wil je ook vrijwilliger worden? Laat het ons weten!

Ervaringsverhaal

Neuscorrectie?

Periode: 18-21 jaar

Geen volgende periode

2 dames met schisis

Jij helpt toch ook mee? Word lid van Schisis Nederland

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over schisis, de behandelingen en zorg rond schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Schisis Nederland? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief