skip to Main Content

Aanleggen

De meeste pasgeboren baby’s worden al snel na hun geboorte aangelegd bij hun moeder. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s ook zelf in staat zijn om de borst te vinden. De zuigreflex en –behoefte is bij een baby met schisis niet anders. Hij kan net als andere baby’s worden aangelegd bij zijn moeder. Of hij daadwerkelijk aan de borst kan drinken, hangt onder meer af van de vorm van schisis.

Borstvoeding

Voor een baby met een lip- en eventueel een kaakspleet is borstvoeding meestal mogelijk. Een baby met een lipspleet kan bijvoorbeeld met de beentjes naar achteren liggen, waardoor de borst de spleet afsluit en de baby een vacuüm kan zuigen. Het advies van een lactatiekundige is hierbij van groot belang. Ook de logopediste van het schisisteam kan adviseren bij borstvoeding. Zij zullen er op letten dat de baby in alle rust kan drinken en binnen een bepaalde tijd voldoende voeding binnenkrijgt.

Gehemeltespleet

Een baby met een gehemeltespleet heeft als bijkomend probleem dat zijn gehemelte in open verbinding staat met zijn neusholte, waardoor hij geen zuigkracht heeft. Daarom is het voor baby’s met een gehemeltespleet meestal niet mogelijk om aan de borst te drinken.

Back To Top