skip to Main Content

Gehemeltespieren

Een kind met een (gecombineerde) gehemeltespleet kan oorproblemen hebben. Dit heeft dan te maken met niet goed werkende gehemeltespieren. Eén van de taken van de spieren van het zachte gehemelte is het openen en sluiten van de buis van Eustachius. Deze loopt van de neus- en keelholte naar het middenoor.
Het in het middenoor aanwezige slijmvlies scheidt vocht af. Dit moet door de buis van Eustachius worden afgevoerd naar de mond- en keelholte. Als de buis niet goed open gaat, blijft er vocht in het middenoor, waardoor gehoorproblemen kunnen ontstaan.

Geluiden

Geluid komt binnen via de oorschelp en gehoorgang. Het trommelvlies, dat zich bevindt tussen de gehoorgang en het middenoor, geeft de geluidstrillingen via de gehoorbeentjes door aan het binnenoor. De in het binnenoor aanwezige gehoorzenuw zet deze om in een signaal naar de hersenen. Het geluid is dan gehoord.

Problemen

Door de vochtophoping is er te weinig lucht in het middenoor en kan het trommelvlies niet goed meetrillen met het binnengekomen geluid. Daardoor kan dat niet goed worden doorgegeven aan het gehoorzintuig. Het kind hoort dan slecht. Ook kan het opgehoopte vocht geïnfecteerd raken door een bacterie, waardoor er een middenoorontsteking ontstaat.

Back To Top