skip to Main Content

logo Schisis NederlandEindelijk was het dan zover. De landelijke dag van Schisis Nederland! De laatste landelijke dag vond plaats op 6 februari 2020 en met mooie plannen werd vol enthousiasme een nieuwe dag georganiseerd. En toen…. was daar Corona. Na een aantal keer verplaatsen werd besloten om de landelijke dag in een verkorte versie op 18 september online te laten plaatsvinden.

Pakketje

Iedereen die zich op tijd aanmeldde kreeg een pakketje opgestuurd met daarin een aantal kleine cadeautjes, een boek en versnaperingen. Met dit pakketje willen we de leden bedanken voor hun geduld en bijdrage aan de vereniging.

Na het openingswoord van Petra (lid werkgroep landelijke dag) sprak Dick de Haan een welkomstwoord waarin grote dank werd geuit naar de werkgroep en Marieke te Rijdt werd voorgesteld als nieuwe werknemer bij het Landelijk Bureau.

Presentatie over behandeling schisis

Daarna was het tijd voor de eerste spreker, Nard Janssen. Nard is Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg in UMC Utrecht. Hij presenteerde over de stand van schisiszaken, nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van een schisis. Een interessant kijkje in de huidige visie op de behandeling van een schisis, de verschillen in teamaanpak en de vraag welke behandeling het beste zou zijn. De grote vraag hierin was dan ook; wanneer gaan we behandelen?

Ook werd de term Ichom uitgebreid besproken. Hierin worden vragenlijsten voor kinderen en vragenlijsten voor specialisten ingevuld en met deze resultaten kunnen naast een betere samenwerking tussen schisisteams, consulten gerichter worden ingevuld naar de wensen en behoeftes van de patiënt.

Tot slot werden er afbeeldingen getoond over de nieuwe methode voor kaaksluiting met botkorrels in plaats van bot uit de kin of de heup. Een veelbelovende nieuwe methode die nu nader wordt onderzocht binnen een aantal centra. Kortom, een mooie lezing met veel nieuwe informatie en belangrijker nog, zicht op een mooie samenwerking tussen de verschillende schisisteams!

”Wat levert de behandeling mij op?”

Vervolgens was de tweede spreker, Chantal van der Horst, aan de beurt. Chantal is gepensioneerd plastisch chirurg in AMC en gaf een lezing met de titel; Uitbehandeld en dan? Een heftige titel, want wat betekent dit dan? Dat je nu niks kan doen, of dat je nooit meer iets kan doen? Wat betreft de behandeling van een schisis is dit natuurlijk afhankelijk van het type schisis.

Het behandelen van het litteken is een individueel proces, waarin elk litteken weer op een eigen manier rijpt en in de toekomst misschien een aangepaste behandeling nodig heeft. Belangrijk blijft de vraag: wat levert de behandeling mij op, en wat moet ik ervoor inleveren?

Kort werd herhaald wat de behandeling van een schisis inhoudt en welke fases er zijn. Een welkome informatieve lezing waarin veel ruimte was voor vragen en opmerkingen vanuit de leden. En terugkomend op de vraag; uitbehandeld en dan? Er is nooit een nooit, maar het is een keuze wanneer het voor jou genoeg is geweest.

Zeer positief

Terugkijkend op de landelijke dag was het een groot succes. De feedback vanuit de leden was zeer positief en als werkgroep zijn wij blij dat we de leden iets hebben kunnen bieden en hopen natuurlijk dat wij in juni 2022 een fysieke landelijke dag kunnen organiseren. Hopelijk zien we je daar!

Namens de werkgroep Landelijke dag,

Nikita Willems
Michelle Kingma
Nellienke Duijzer
Marieke te Rijdt

Back To Top