Broers en zussen

Als het kind dat geboren wordt kind niet jouw eerste kindje is, zullen broer(s) en/of zus(sen) allereerst aan een nieuw broertje of zusje moeten wennen. Daarnaast zullen ze merken dat de baby de eerste tijd misschien extra aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld bij de voeding. Bovendien wordt de baby in het eerste levensjaar aan zijn lip en gehemelte geopereerd.

Het kan voor de andere kinderen in je gezin ingrijpend zijn dat hun broertje of zusje moet worden geopereerd. Misschien kun je hen er bij betrekken, door hen te laten helpen met bepaalde dingen. Ook is het goed dat er voldoende momenten zijn waarop je hen de volledige aandacht geeft.

Boek Tip: “Het lipje van Kalle”. Dit is een boekje voor jonge kinderen die een broertje of zusje krijgen met schisis. Heidi van ‘t Hoff, orthopedagoog bij Schisisteam Friesland, schreef het. Zo kun je je kind uitleggen wat er met het lipje van zijn nieuwe broertje/zusje is. Het boekje kost € 6,50. Je bestelt het door je gegevens en het gewenste aantal boekjes te mailen aan schisis@znb.nl.

Zelf een schisis, je kind ook

Schisis kan worden veroorzaakt door erfelijke factoren. Een of beide ouders kunnen de aanleg voor schisis doorgeven. Weten dat je kind óók met een schisis geboren wordt, kan emoties bij je losmaken. Je eigen ervaringen, die je waarschijnlijk al even achter je had gelaten, komen soms weer naar boven.

Het is niet ongebruikelijk om dit te ervaren, maar soms het kan wel lastig voor je zijn. Neem de tijd om al je gevoelens te verwerken. De maatschappelijk werkster of psycholoog van het schisisteam kan je hierbij ondersteunen.

Ouder zijn van een baby met een schisis geeft veel herkenning, maar is niet helemaal te vergelijken met je eigen ervaringen. Je hebt nu een andere rol en dat brengt nieuwe gevoelens met zich mee. Bovendien is het behandeltraject van schisis nu anders dan toen je zelf als kind behandeld werd. Jullie ervaringen met schisis kunnen daardoor verschillend zijn. Toch begrijp je beter dan wie dan ook wat je kind doormaakt en kun je een prachtig voorbeeld zijn voor je kind.

Boek Tip: Geboren met een schisis: Zo moeder, zo zoon


 [MtR1]Er zijn nog meer boekjes, misschien beter een link naar de pagina met boeken en hier een algemeen stukje over boekjes voor kinderen?