Erfelijke factoren
Schisis kan worden veroorzaakt door erfelijke factoren. Een of beide ouders kunnen de aanleg voor schisis doorgeven. Wanneer je als ouder zelf met een schisis geboren bent, loop je een verhoogd risico op een kind met dezelfde aandoening.
Emoties
Weten dat je kind óók met een schisis geboren wordt, kan veel emoties bij je losmaken. Je eigen ervaringen, die je waarschijnlijk al even achter je had gelaten, komen weer naar boven. Wanneer je zelf voornamelijk negatieve ervaringen hebt opgedaan, kan de klap extra hard aankomen.
Het is niet ongebruikelijk om schuldgevoelens te ervaren, ook al kun je er niks aan doen. Neem je tijd om al je gevoelens te verwerken. De maatschappelijk werkster of psycholoog van het schisisteam kan je hierbij ondersteunen.
Ouder van een kind met schisis
Ouder zijn van een baby met een schisis valt niet te vergelijken met je eigen ervaringen. Het is een andere rol, je staat er anders in en dat brengt nieuwe gevoelens met zich mee. Bovendien is het behandeltraject nu anders dan toen je zelf als kind behandeld werd. Jullie ervaringen met schisis kunnen totaal verschillend zijn. Toch begrijp je beter dan wie dan ook wat je kind doormaakt en daardoor kun je een prachtig voorbeeld zijn voor je kind.

Ervaringsdeskundige
Een uiterst persoonlijk verhaal van Marleen die geboren werd met een gespleten lip, kaak en gehemelte, en een zoon kreeg met dezelfde aandoening.
Ze beschrijft hoe het is om op te groeien met een uiterlijk dat afwijkt en vertelt over haar zwangerschap en de gevoelens die de schisis van haar zoon met zich meebrachten.
Hier kun je het boek bestellen.