skip to Main Content

Voor een kind met een kaakspleet is het extra belangrijk om zijn gebit goed te verzorgen. Door zijn gebitsafwijkingen kunnen zijn tanden gevoeliger zijn voor cariës (tandbederf). Begin daarom al met poetsen na het doorkomen van het eerste tandje.

Tandartsen en orthodontisten adviseren regelmatig het gebruik van een elektrische tandenborstel. Dat kan als je kind ouder is.

Spoelen

Laat hem voor het poetsen water drinken, of als hij ouder is zelf zijn mond met water spoelen om eventueel achtergebleven etensresten weg te spoelen.

Napoetsen

Heeft je kind de leeftijd om zelf zijn tanden te poetsen, poets zijn tanden dan tot zijn twaalfde jaar minimaal één keer per dag na. Je kunt dit het beste doen wanneer je kind met zijn hoofd op je schoot ligt, zodat je zijn tanden goed kunt zien. Neem zijn tanden voor het poetsen eventueel af met een gaasje. Je kunt lintgaas of een rager gebruiken bij tanden die zo scheef staan, dat je er niet goed bij kunt.

Instructievideo

Schisisteam Noord heeft een handige brochure en een duidelijke instructievideo gemaakt over tanden poetsen. Op de website van de afdeling Friesland zijn de de instructies ook te vinden met een filmpje.

Back To Top