WAT JE MOET WETEN OVER DE MEDISCHE NEUSCORRECTIE (secundaire rhinoplastiek) DEEL 1
Denk jij erover na om je te laten opereren? Maar weet je niet of je het wel of niet moet doen?
Hieronder een aantal voor- en nadelen, zodat jij achter je beslissing kan staan.
Tekst en illustratie: Romy Verroen
Voordat je begint met lezen: Elke schisis is anders, daarom is het stappenplan en de herstelperiode bij iedereen verschillend. Dit artikel is er om weloverwogen een besluit te nemen, niet om je over te halen om een neuscorrectie te laten doen.
Het stappenplan
Sommige schisisteams maken als eerste 2D en 3D foto’s van je gezicht. Zo kun jij op deze foto’s zien wat er gaat gebeuren en hoe het verwachte resultaat wordt. Ook worden er foto’s na de operatie gemaakt voor in je medische dossier. Dit zijn geen röntgenfoto’s, maar foto’s van de buitenkant van je gezicht.
Tijdens de operatie wordt indien nodig het bot van je neus gebroken, om het vervolgens recht te zetten. Via de neusgaten kan het kraakbeen van het tussenschot worden rechtgezet. De artsen kunnen dat met micro-beiteltjes (instrumenten tijdens de operatie) doen. Er kunnen daarbij kraakbeentransplantaten worden gebruikt om de neuspunt een scherper aspect te geven. Dit kraakbeen wordt meestal uit het neustussenschot zelf of uit de oorschelp gehaald. Ook de neusvleugel kan als je dit wilt meer naar het midden worden verplaatst.
De voor -en nadelen
Sommige mensen met een schisis ademen liever door de mond dan de neus. Een voordeel is dat je na deze operatie beter door de neus kan ademhalen. De spraak kan hierdoor ook beter worden. De klanken klinken dan minder nasaal. En het grootste voordeel is natuurlijk: een mooiere neus. De vorm of functie wordt (bijna) nooit slechter na de operatie. Maar als jij een te hoge verwachting hebt van deze operatie kan jij teleurgesteld zijn over het resultaat. Het is belangrijk om dit goed mee te nemen als je voor deze operatie wilt gaan.
De herstelperiode
Dit is ongeveer hoe de herstelperiode eruit zal zien: de eerste drie dagen na de operatie draag je tampons in je neus. Om de neus zit een gipskapje. Dit kan erg vervelend zitten. Gelukkig mogen de tampons na drie dagen al uit je neus en mag het gipskapje na tien dagen verwijderd worden. Als je het kapje weghaalt en je ziet blauwe plekken, schrik dan niet. Deze gaan als het goed is na een week weer weg. De eerste paar dagen kun je beter niets doen. In bed of op de bank liggen is het beste om jezelf zo rustig mogelijk te houden. Zo kan je lichaam het beste weer herstellen. Na drie dagen mag je rustig een tijdschrift lezen of een spelletje spelen op de computer. Zolang je je lichaam maar niet teveel belast. Na vier weken mag je lichamelijk ook meer inspanning geven. Je mag rustig aan gaan wandelen, hardlopen of !etsen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je snel erg moe wordt, stop dan met de bezigheid en ga even liggen. Als je schisisteam vind dat de neus goed hersteld is, mag je na een week of zes weer alles doen.
Denk ook aan…
- Elke schisis is anders, daarom is het stappenplan en de herstelperiode bij iedereen verschillend.
- Praten gaat waarschijnlijk goed na de operatie, maar drinken kan lastig zijn. Ook kunnen je oren verstopt gaan zitten.
- Als je bijvoorbeeld de lip opereert, corrigeert automatisch de neus ook. Dit bespaart misschien wel een operatie voor de neuscorrectie. Je kunt dan het beste eerst naar je lip, dan naar de kaak en dan pas naar de neus kijken. Hierover volgt binnenkort meer in deel 2.
Houd de website in de gaten voor deel 2.
Dit artikel is gemaakt met medewerking van Kees van den Berg en dr. K. Ingels (Radboudumc).
Schisis en Jongeren ©