MKA-chirurg
De mond- kaak- en aangezichtschirurg (MKA-chirurg, voorheen kaakchirurg) sluit de kaakspleet kort voor de doorbraak van de blijvende hoektand in de spleet. Deze tand groeit net achter de kaakspleet. Als hij groot genoeg is en in de spleet doorbreekt, heeft hij geen houvast, waardoor hij verloren zou gaan. Bovendien zorgt de kaaksluiting voor een stevige kaak en maakt een orthodontische behandeling beter mogelijk.
Door het maken van röntgenfoto’s kan de arts zien wanneer het zo ver is. Dat is meestal tussen het negende en twaalfde jaar. Soms is het nodig om voorafgaand aan de operatie de kaak te verbreden. De orthodontist doet dat met behulp van een beugel. Een beugel kan ook nodig zijn om tanden vooraf in een betere positie te brengen.
Eigen bot
De MKA-chirurg gebruikt bot uit het lichaam van je kind. Dat kan bot uit zijn kin, of uit zijn bekken zijn. Dit is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid bot die nodig is voor de operatie. Hij opereert volledig vanuit de mond, zodat er geen littekens aan de buitenkant van het gezicht van je kind te zien zijn.
De nog bestaande opening tussen neus en mond wordt tijdens de operatie ook dichtgemaakt met slijmvlies uit de kaakspleet.
De duur van de operatie varieert van een tot drie uur, afhankelijk van de afwijking. Voor een dubbele kaakspleet kunnen twee operaties nodig zijn.
Kunstbot
In 2012 is de orthodontist van Schisisteam Utrecht gepromoveerd op onderzoek naar het repareren van kaakspleten met kunstbot. Zes kinderen zijn in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht met goed resultaat geopereerd.
Hier vind je het artikel in de BOSK Magazine over deze behandeling.
Animatievideo
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), onderdeel van Schisisteam Noord, maakte op initiatief van Sara Nijman een animatievideo over de kaaksluiting. Na de ingrijpende operatie ging Sara met haar schisisteam hierover in gesprek. Daaruit is deze prachtige video ontstaan. Het MCL maakt voor het sluiten van de kaak gebruik van heupbot.