skip to Main Content

‘Iedereen is mooi, ook al ben je anders’

Bieke kreps (inderdaad, met kleine letter) kwam ter wereld met een vrij ernstige schisis. Inmiddels behandelt ze als kindertandarts onder andere kinderen met een schisis. Ook probeert ze met de organisatie Positive Exposure te laten zien dat mensen geboren met een gelaatsaandoening ook mooi zijn. Ze wil anders zijn graag in een ander daglicht zetten en zo de wereld een beetje mooier maken.

Bieke werd geboren met een dubbelzijdige volledige schisis. Een vrij ernstige vorm, waarbij de spleet aardig groot was. Doordat haar ouders beide werkzaam waren in de medische wereld was ze wel direct in goede handen. Haar vader, tandarts, kende de orthodontist van het schisisteam in Gent goed en ze kwamen dus direct in contact met de juiste mensen. Ze kreeg meteen na haar geboorte een gehemelteplaatje en haar ouders hebben er op toegezien dat ze dat altijd trouw droeg. Met zes maanden werd haar lip gesloten en met twee jaar haar gehemelte. De plastisch chirurg die dat deed was op dat moment één van de beste in de Benelux.

Al met al is Bieke dus erg blij met het resultaat en was ze medisch gezien meestal in de juiste handen. Maar ook bij haar, zoals bij veel kinderen met een schisis, begonnen rond zes jaar de pesterijen en het lachen. ‘Dat is de leeftijd dat kinderen merken dat iemand anders is’, legt ze uit. En in de puberteit, voor iedereen een moeilijk periode, was ze ervan overtuigd dat ze nooit een relatie zou krijgen. ‘Nu, bijna 34 en inmiddels vier jaar gelukkig getrouwd, zie ik dat toch anders’, lacht ze.

Emotionele kant

Ook in haar werk speelt schisis een rol. Ze is als kindertandarts verbonden aan het schisisteam van het UZ Gent. Ze heeft een doorverwijspraktijk, dus bij haar komen kinderen die door bijvoorbeeld, angst, autisme, ernstige medische aandoeningen of een schisis een tijdje door haar worden behandeld en vervolgens weer teruggaan naar hun eigen tandarts. In haar werk ziet ze het zelf hebben van een schisis als meerwaarde. ‘Je kent zelf de emotionele kant. En je kan soms een voorbeeld zijn. Ook weet je heel goed de weg te vinden. Je kent die wereld en weet wie goed is en wie niet.’

Tijdens haar opleiding heeft ze zich gespecialiseerd in alles rondom craniofaciale aandoeningen. ‘Ik zag hoe kinderen worstelden met het anders zijn en herkende dit uiteraard.’ Daar wilde ze graag wat aan doen. Inmiddels heeft ze in New York op de dienst kindertandheelkunde van New York University samen met enkele collega’s een kliniek opgericht voor mensen geboren met een gelaatsaandoening. In die hoedanigheid reist ze om de twee of drie maanden naar New York om kinderen op te volgen en les te geven aan artsen en (kinder)tandartsen in opleiding. Ze leidt ze op om kinderen met een gelaatsaandoening te kunnen behandelen, maar ook oog te hebben voor de emotionele kant. ‘Artsen vergeten soms dat ze in de eerste plaats arts geworden zijn om mensen te helpen’, legt ze uit. Ze zou dit initiatief graag wereldwijd uitbreiden en dus ook in Europa. In New York (Verenigde Staten) is er toegang tot een veel grotere patiëntenpopulatie, dat is niet vergelijkbaar met Nederland of België.

Anders én mooi

Inmiddels zegt Bieke over haar schisis: ‘Het is niet leuk en je kan het niet verbergen, maar het is niet levensbedreigend.’ Dat ze er zo nuchter naar kan kijken, komt deels doordat ze blij is met het resultaat na vele operaties, maar ook doordat ze op een gegeven moment zelf veel ernstiger ziek werd. Door een ernstige aandoening aan haar maag hing haar leven aan een zijden draadje. Dat maakte voor haar de urgentie duidelijk om nu iets te doen met haar ambities en niet later. Sinds 2015 is ze daarom actief bij de organisatie Positive Exposure. Deze internationale non-profit organisatie wil mensen door middel van kunst anders naar de wereld laten kijken. Positive Exposure is opgericht in 1997 door een voormalig modefotograaf, Rick Guidotti. Het motto is: “Change how you see, see how you change”. Bieke: ‘We willen graag onze diversiteit in een ander daglicht zetten. Iedereen is anders en dat maakt het juist zo mooi’. Samen met Rick startte ze een wereldwijd fotografieproject “Faces Redefining Beauty”. Voor dit project zijn mensen met een aangeboren gelaatsaandoening van over de hele wereld geportretteerd.

Het vrijwilligers- en ambassadeurswerk voor de organisatie smaakte naar meer en in 2017 heeft ze de Europese tak van Positive Exposure opgericht en sinds enkele jaren zit ze ook in het bestuur van Positive Exposure. Haar werk omvat allerlei projecten om voor inclusie van iedereen te pleiten. De organisatie regelt workshops, fotoshoots, maar geeft ook voorlichting op scholen en een medisch platform. Ze vindt het belangrijk dat kinderen van jongs af aan snappen wat inclusie en diversiteit betekenen. Door haar ervaringen weet ze dat mensen met een schisis niet snel iemand zullen pesten of anders aan zullen kijken. Maar ze weet ook dat kinderen met een schisis vaak worstelen met hun zelfbeeld. Ze zou het zo fijn vinden als ze hun eigen schoonheid zouden kunnen zien. Tegen deze kinderen zou ze willen zeggen: ‘Ook al ben je anders, iedereen is mooi. En uiteindelijk komt het allemaal goed. Het is hoe je als persoon bent, wat je pas echt mooi maakt.’

Tekst: Ivonne Sleutels

 

Meer informatie

www.positiveexposure.org

Bieke schreef in het boek Het tandheelkundig jaar 2016 het hoofdstuk ‘Schisis belicht vanuit een persoonlijke en professionele ervaring’.

Bohn Stafleu van Loghum, 2015

 

Fotograaf: Rick Guidotti

 

 

 

Back To Top